Wat is hoogsensitiviteit?

Twee op de tien personen is hoogsensitief. Een hoogsensitief persoon (of hoogsensitief kind) is iemand bij wie de prikkels vanuit de omgeving veel sterker binnen komen dan bij iemand die niet hoogsensitief is. Een hoogsensitief persoon heeft een gevoeliger centraal zenuwstelsel dat subtiele nuances of verschillen waarneemt. Er is sprake van een diepgaandere verwerking.  Hoogsensitieve personen denken bij nieuwe situaties dieper na voor ze tot handelen overgaan. Hierdoor zijn hoogsensitieve mensen vaak invoelend, intu├»tief, creatief, nauwgezet en gewetensvol. 

Net door deze eigenschappen worden ze eerder dan anderen overweldigd door een grote hoeveelheid prikkels, en proberen ze dit te vermijden door zich terug te trekken. Wanneer ze toch overprikkeld raken, lijken ze snel 'overstuur' en 'overgevoelig'. 

Het is belangrijk om te vermelden dat hoogsensitiviteit geen ziekte of stoornis is, maar een karaktertrek. Verder bestaat 'de' hoogsensitieve persoon ook niet: elke hsp beleeft zijn hoogsensitiviteit op zijn eigen manier, ingekleurd door zijn eigen persoonlijkheid.


Quiet people have the loudest minds -
Stephen Hawking