Hoogsensitiviteit bij kinderen

Elk kind wordt geboren met een eigen persoonlijkheid en een aantal unieke karaktereigenschappen. Uit onderzoek weten we dat vijftien tot twintig procent van de kinderen een eigenschap heeft die we als 'hoogsensitief' bestempelen. 

Waar sommige baby's zich helemaal niet druk maken over wat ze te eten krijgen en hoe warm of hoe koud het is in de kamer, zijn hoogsensitieve baby's net heel gevoelig voor elke verandering in hun omgeving. Ze schrikken van onverwachte geluiden of fel licht. Als ze ouder worden, zijn ze emotioneel gevoeliger dan andere kinderen. Ze huilen wanneer hun gevoelens gekwetst worden, ze maken zich meer zorgen, maar kunnen ook heel erg gelukkig zijn. Ze overwegen verschillende mogelijkheden voordat ze iets ondernemen, zodat het soms lijkt alsof ze afwachtend, verlegen of bang zijn. Als ze nog wat ouder zijn, vallen ze vaak op vanwege hun vriendelijkheid en neiging om anderen te helpen. Onrecht, wreedheid of onverantwoordelijk gedrag maakt hen van streek.

Er kan nog veel meer gezegd worden over hoogsensitieve kinderen, maar geen enkele beschrijving is volmaakt: ieder hoogsensitief kind is uniek. Jouw hoogsensitief kind kan extravert zijn of liever alleen spelen, een doorzetter zijn of snel afgeleid zijn; het graag voor het zeggen hebben of inschikkelijk zijn, ... 

Enkele voorbeelden


Op de pagina's die toegankelijk zijn via de linkerkolom, vind je naast informatie over de verschillende vormen van hoogsensitiviteit, ook een vragenlijst die een eerste indicatie kan geven of je kind hoogsensitief is. Tenslotte is er nog een pagina met enkele veelgestelde vragen (en antwoorden) over hoogsensitiviteit.


It is because I think so much of warm and sensitive hearts, that I would spare them from being wounded -
Charles Dickens