Vormen van hoogsensitiviteit

Fysieke vorm

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak gevoelig voor ruwe kledingstoffen, voor etiketjes in kleding of naden van kousen. Ze worden overstuur van veel lawaai, van grote groepen mensen of drukke plaatsen. Ze voelen zich beter in een rustige omgeving waarin ze alle indrukken op hun eigen ritme kunnen verwerken. Ze houden meestal van de natuur en van zachte knuffels en een rustige, eigen ruimte. Onbekende smaken en voedselcombinaties leveren vaak problemen op.

Emotionele vorm

Hoogsensitieve kinderen pikken makkelijk de stemming van andere mensen op. Ze kunnen zich heel goed inleven, en trekken zich het leed van anderen aan. Ze hebben het moeilijk om naar een film te kijken, omdat ze zich het lot van de personages aantrekken of omdat het te spannend is. Ze staan niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze kunnen piekeren over zaken waar andere kinderen niet wakker van liggen. Soms twijfelen ze, of kunnen ze maar moeilijk kiezen.

Gevoeligheid bij nieuwe situaties

Hoogsensitieve kinderen hebben nood aan geborgenheid en een vertrouwde omgeving. Nieuwe situaties of gebeurtenissen waar het kind geen vat op heeft, kunnen zorgen voor stress. Een broertje of zusje erbij, een nieuwe plaats in de klas,  of op reis gaan zijn voorbeelden hiervan. Een andere uiting van gevoeligheid voor nieuwe situaties is het feit dat ze  verlegen lijken bij mensen of groepen die ze niet kennen.