Vragen en antwoorden

Is hoogsensitiviteit erfelijk ?

Hoogsensitiviteit is inderdaad erfelijk. Meestal is één van de ouders ook hoogsensitief. Je wordt er dus mee geboren (je bent het of je bent het niet). Toch is de manier waarop de ouders en de omgeving omgaan met die hoogsensitiviteit van heel groot belang. Daarom is het essentieel dat het kind reeds op vroege leeftijd in dit persoonlijkheidskenmerk gesteund wordt, dat we er het nodige begrip voor opbrengen, en dat we het leren omgaan met deze eigenschap.

Hoe voorkom ik dat mijn kind overprikkeld raakt ?

Overprikkeling is jammer genoeg niet altijd te voorkomen. Vaak komt een kind in een situatie terecht waar het fysiek niet kan ontsnappen aan de prikkels. Denk in de lagere school bijvoorbeeld aan de zwemles en de drukke speelplaats, of in het middelbaar de drukte tijdens leswissels. In een school die vertrouwd is met het begrip hoogsensitiviteit kunnen er afspraken gemaakt worden met de leerkracht. Oudere kinderen kunnen zich indien mogelijk even afzonderen, kunnen eventueel oordopjes gebruiken, of kunnen leren zich mentaal af te sluiten voor de drukte. 

In een thuissituatie gelden ook de tips hieronder over wat je kan doen als je kind al overprikkeld is.

Wat kan ik doen als mijn kind overprikkeld is door de vele indrukken ?

Hoogsensitieve kinderen kunnen heftig reageren als ze overprikkeld zijn. Een eerste, automatische reactie is vaak om hen terecht te wijzen of te straffen voor dit gedrag. Dit is echter het tegengestelde van het wat het kind op dat moment nodig heeft. Zorg voor een time-out: zorg dat je kind tot rust komt - laat het even alleen in een rustige, veilige plaats. Doe iets waarvan het kind ontspant. Stel het gerust. Erken zijn gevoelens, maar benoem ook ongewenst gedrag. Laat weten dat je om je kind geeft, ook als het overprikkeld is.

Wat is het verband tussen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid ?

Er is een zeker verband tussen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Een hoogbegaafde persoon scoort in de eerste plaats hoog op een intelligentietest (heeft een IQ van 130 of meer). Ook zien we dat hoogbegaafde mensen een aantal zijnskenmerken bezitten waar hoogsensitiviteit vaak deel van uitmaakt. Onderzoek wijst uit dat er meer hoogsensitieve personen zijn (15-20 % van de bevolking) dan hoogbegaafde personen (2-3% van de bevolking).